5 Ağustos 2011 Cuma

Gençlerde 5. duyu olarak teknoloji

   Güzel bir yazı, paylaşmama izin veren genç arkadaşıma teşekkür ederim:)

Gençlerde 5. duyu olarak teknoloji



McCann’in global olarak yaptığı çok ilginç bir araştırma var.
Gençlere ¨Kozmetik, araba, pasaport, telefon ve koku duyuları¨ndan oluşan bir liste sunuluyor ve bu 5 seçenekten iki tanesini seçmeleri isteniyor. Araştırma sonunda 16-22 yaş arasındakilerin %53’ü, 23-30 yaş arasındakilerin %48’i telefon veya laptoplarına karşılık koku alma duyularından vazgeçebileceklerini söylüyor.
Evet, teknolojinin gençler için ne kadar önemli olduğu hepimizin bildiği bir durum, ancak teknoloji için insani duyuların birisinden vazgeçecek konuma gelmesi… Derinlemesine düşününce aslında bu sonuç beni pek şaşırtmadı diyebilirim. Çünkü gençlerin ihtiyacı olan tüm bilgi, hayal edebildikleri tüm eğlencenin teknoloji ile onlara sunuluyor olması teknolojinin neden önemli olduğunu açıklıyor.
Teknoloji, genç nesil için yararlı bir araç ya da bir çok şeyi mümkün kılan bir şey olmaktanta çok öte. Teknoloji gerçekten gençlerin 5. duyusu. Onlar için teknoloji ‘play-doh’ oyun hamurları gibi tamamen kendi elleriyle şekillendirebilecekleri, kullanabilecekleri, iç güdüsel olarak hayal edebilecekleri bir araç.
Mesela eski jenerasyonlarla, yeni jenerasyonların farkı? Eskiler bir araç gördüklerinde ‘acaba bu araç onunle ne yapmamı mümkün kılar?’ diye düşünürken, günümüz gençleri ise ‘acaba bu araç istediğim hangi şeyi yapabilmemi mümkün kılıyor?’ diye düşünüyor. Özetle, teknoloji gençlere dünyayı anlamalarını ve kendi dünyalarını kurmalarını sağlıyor.
Teknoloji ile olan bu içli dışlı halleri aslında onların topluma karşı tavırlarını da değiştiriyor. Yeni çağ için hayal ettikleri adil dünyayı sadece kendileri kurmaya çalışıyorlar.
Emrah Kaya
http://www.emrahka.com/ diğer yazılarını okumak isterseniz buradan bakabilirsiniz:)



4 yorum:

  1. çok güzel bir tespit, yazık bizlere bu kadar teknoloji bağımlısı olduğumuz için ama teknoloji olmadan da bir hayat düşünemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Evet güzel tespit:) elimden internetimi bilgisayarımı alsalar bunu düşünmek dahi istemiyorum....sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ben şahsen koku alma duyumu teknolojiyle değişmezdim :)
    Tamam bilgisayarımı çok seviyorum ama o kadar da gözü dönmüş biri değilim :)))
    Teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
  4. ne koku duyumuzu alsınlar ne de teknolojiyi :)

    YanıtlaSil